Bigos staropolski optymalnie kwaśny

DSC06976a

Bigos jest potrawą znaną i lubianą. To potrawa z kapusty i mięsa gotowana godzinami zna ja pewnie każdy i wiele razy już ją jadał. Jest wiele przepisów na dobry bigos. Ty gotuj bigos śmiało jak dawniej to czyniono. W kotle wielkim wsadź kapusty kiszonej z beczki i zalej wodą ze studni głębinowej następnie gotuj na ogniu. Wsyp przypraw garść ziela angielskiego i liścia bobkowego. Mieszaj kapustę łyżką drewnianą co by się nie przypaliła. Kapustę świeżą posiekaj i ugotuj w innym kotle. Mięsa z tłustego wieprzka pokój w kostkę i podsmaż na smalcu z cebulą. Pamiętaj o boczku by go nie żałować. Im więcej różnych mięs tym nasz bigos będzie bogatszy. Dodaj wszystko do jednego kotła i gotuj dalej. Możesz dodać kilo śliwek wędzonych dla lepszego smaku. Gotuj dalej do zmroku. Bigos, jako jedno z nielicznych dań, nie traci walorów smakowych przy wielokrotnym odgrzewaniu, a wręcz przeciwnie, po każdym kolejnym odgrzaniu jest coraz lepszy. Pomiędzy odgrzewaniami możesz bigos przemrozić, np. trzymając zimą za oknem, co również pozytywnie wpływa na jego smak. Odgrzewając bigos powinno się lekko podlewać czerwonym, wytrawnym winem, co wzbogaca jego winno-kwaskowe walory smakowe i aromat.