Pomysł na niecodzienny chleb z kaszy gryczanej.

Nastała moda na pieczenie własnego chleba w domu. W Internecie możemy znaleźć wiele przepisów na wykonanie tradycyjnego chleba na drożdżach bądź na zakwasie. Są to różnego typu odmiany chlebów pszennych bądź żytnich. Jednak w swoim składzie zawierają gluten którego wiele osób nie może spożywać. Jednak jest alternatywa i dla takich osób które nie mogą jeść produktów zawierających gluten. Takim właśnie chlebem jest chleb z kaszy gryczanej który możemy bez problemu upiec sami w domu. W skład chleba wchodzi kasza gryczana biała nie palona. Możemy dodać trochę kaszy jaglanej dla urozmaicenia. Oraz przyprawy kminek, czarnuszkę i sól kamienną z Kłodawy.

Wykonanie ciasta jest banalnie proste. Nie musimy mieć skomplikowanych maszyn do wyrobu ciasta. Wystarczy zwykły blender i piekarnik.

Kaszę na początku musimy namoczyć w jakimś naczyniu które przykrywamy. Wody wlewamy tyle by przykryć kaszę. Jak woda zostanie wchłonięta wody trzeba będzie dolać trochę tak by kasza zawsze była przykryta warstewką wody. Kasze moczymy 24 h. Następnego dnia rano miksujemy kasze blenderem i dodajemy przyprawy. I odstawiamy kasze w przykrytym pojemniku na kolejne 24 h w ciepłe miejsce w kuchni. Trzeciego dnia nareszcie możemy upiec nasz chleb. Wykładamy papierem formę do pieczenia lub smarujemy tłuszczem formę wlewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. I pieczemy ok. 50 min w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Po upieczeniu chleb wyciągamy z formy i czekamy aż ostygnie. Taki chleb ma w swoim składzie dużo węglowodanów więc nie możemy go spożywać w nadmiarze szczególnie osoby chcące trochę zgubić kilogramów.

Chleb jest bez dodatku drożdży. Natomiast podczas moczenia kaszy wytwarza się naturalny zakwas chlebowy dzięki czemu nasz chleb jest pulchny i smaczny.

Życzę smacznego !!!

chlebgryczany