Wszystko co chciałbyś wiedzieć o zupie pomidorowej…..

       Zupa pomidorowa jest znana przez każdego. Jest to popularna zupa w wielu krajach gdzie występują jej różne sposoby przygotowania. Nazwa zupy pochodzi od głównego składnika jakim są pomidory. Które to do naszego kraju sprowadziła z Włoch królowa Bona. Była to roślina na początku hodowana jako roślina ozdobna później dopiero zaczęto wykorzystywać ją do celów kulinarnych. Pomidory zawierają w swym składzie wiele cennych składników odżywczych. Są dobrym źródłem karotenów i potasu. Są uważane za antyrakotwórcze ze względu na występujący w nich likopen. Pomidory mają dużą wartość smakową i są obecnie powszechnie wykorzystywane w kuchni, będąc składnikiem wielu potraw. Jedną z nich jest właśnie popularna i każdemu znana zupa pomidorowa, która można łatwo ugotować.

Podstawą każdej dobrej zupy jest wywar który gotujemy długo na kościach wieprzowych, wołowych z dodatkiem warzyw i przypraw. Gotując wywar na golonkach, nogach wieprzowych otrzymujemy wywar kolagenowy który jest również bardzo wartościowy. Czasem jest tak, że jak w niedziele gotujemy rosół to w poniedziałek mamy pomidorową ugotowaną na rosole który został nam z niedzieli. Jednak większość osób gotuje żupę pomidorowa na wodzie dodając sztuczną kostkę rosołową. Nie jest to sposób godny polecenia. Taka zupa swoim wyglądem przypomina zupę pomidorową ale nie ma wszystkich niezbędnych składników odżywczych jakie zawiera prawdziwy wywar na zupę.

Następnie musimy wziąć 20 dużych dojrzałych pomidorów, obrać z ogonków i liści, rozkroić po połowie w poprzek, i pokroić w kostkę. Pół kostki masła rozpuścić w garnku, wkładamy pomidory i parę pokrajanych w kostki środków cebuli i lekko musimy to podsmażyć oraz poddusić przez kwadrans. Dla nadania zupie lepszego koloru i ostrzejszego smaku możemy do pomidorów dodać zmielonej słodkiej lub ostrej papryki. Następnie rozprowadzić taką ilością wywaru kolagenowego, aby zupa nie była zbyt rzadka. Dodajemy startą marchewkę, seler i pokrojony kawałek pora w paseczki. Możemy też część warzyw ugotowanych w wywarze zmiksować razem z pomidorami, wtedy zupa będzie bardziej zawiesista i nie ma potrzeby zaciągania mąką. Gotujemy ok. 15 min by warzywa zmiękły ale się nie rozgotowały. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy trochę magii. Przed wydaniem zagotować i dodać do niej zahartowanej gęstej tłustej kwaśniej śmietany. Do tej zupy podaje się zwykle ryż na gęsto gotowany z masłem, lecz można także dawać grzanki, w kostkę krajane i smażone na maśle. By wzbogacić wartość odżywczą zupy możemy do niej dodać wkładkę składającą się z pulpecików mięsnych. Do zupy na koniec podajemy posiekaną zielona pietruszkę. Zamiast makaronu możemy zastosować ugotowane skórki wieprzowe które dodatkowo dostarczą naszemu organizmowi kolagenu.

 

 

 Wywar kolagenowy:

Kości szpikowe, skórki wieprzowe, golonka lub nóżki wieprzowe – ratki 1 kg gotujemy 4 h na małym ogniu z przyprawami ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, tymianek, cebula i czosnek mogą być w łupinach przeciąć na pół.

Do wywaru pod koniec dodajemy warzywa i gotujemy jeszcze 30 min.

 

Marchew 300g

Seler 150g

Pietruszka korzeń 50g

 

Litr ugotowanego wywaru wykorzystujemy do zrobienia zupy dla 4 osób

Por 1 szt.

Zielona pietruszka

Cebula 1 szt

Pomidory 20 szt

Śmietana kwaśna ukwaszona kremówka 30% – 100 ml

Masło 150 g

Ryż 100g

 

Zupę przygotowujemy według powyższego przepisu.

 

 

Życzę smacznego

 

 zupapomidorowa

 Przepis został również opublikowany w miesięczniku Optymalni 

logooptymalni